Sabtu, September 03, 2011

KERUSI DUN BARU AMAT DIPERLUKAN DI SABAH CONTOHNYA LUAS KINABATANGAN SAMA DENGAN NEGERI PAHANG TETAPI CUMA ADA 2 DUN & 1 PARLIMEN SAHAJA - BUNG

Pewujudan DUN Baru Diperlukan Di Sabah - Bung Moktar

SANDAKAN, 3 Sept (Bernama) -- Cadangan mewujudkan kerusi baru bagi kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) di Sabah akan memberi manfaat yang besar kepada rakyat, kata Anggota Parlimen Kinabatangan Datuk Bung Moktar Radin.

Menurut beliau ia mampu membantu mempercepatkan lagi pembangunan di negeri ini yang mempunyai keluasan yang besar serta membantu kepada penyampaian dan perkhidmatan yang lebih baik kepada rakyat terutama penyediaan kemudahan asas.

Pewujudan kerusi baru itu tidak seharusnya dilihat sebagai agenda untuk memenangi pilihan raya umum akan datang tetapi apa yang penting adalah pembangunan rakyat dapat ditingkatkan,

katanya ketika ditemui pemberita selepas majlis rumah terbuka Umno Bahagian Kinabatangan di sini, hari ini.

Beliau berkata perbincangan semua pihak berhubung perkara tersebut perlu dalam memastikan pewujudan kerusi baru di sesuatu kawasan tidak disalah erti oleh sesetengah pihak.

Bung Moktar berkata mengambil contoh di kawasan beliau sendiri iaitu Kinabatangan yang mana keluasannya sama seperti negeri Pahang dan hanya mempunyai dua kawasan DUN iaitu Sukau dan Kuamut serta satu Parlimen iaitu Kinabatangan.

Katanya sudah semestinya dengan keluasan Parlimen Kinabatangan memerlukan satu kerusi DUN tambahan bagi memastikan kepentingan rakyat sentiasa terbela selaras dengan kapasitinya.

30 ulasan:

 1. Sangat bersetuju, Sabah amat memerlukan lebih banyak kerusi DUN untuk memastikan tiada satu kawasan akan terpinggir.

  BalasPadam
 2. Ada kawasan yang terlalu luas dan populasi terlalu tinggi, tidak cukup kerusi dalam parlimen untuk memastikan setiap kawasan dijaga.

  BalasPadam
 3. oleh itu, biarlah perkara ini dibahaskan segera untuk mendapat kelulusan dan pandangan semua pihak.

  BalasPadam
 4. semoga penambahan kerusi itu nanti mendatangkan kesan positif ke atas rakyat terutama dalam pembangunan.

  BalasPadam
 5. Harap boleh mendapat lebih banyak kerusi. ini boleh membantu semua,

  BalasPadam
 6. Ini dapat menjaga lebih banyak rakyat malah dapat memenuhi keperluan mereka.

  BalasPadam
 7. Betullah, harap kiat dapat mendapat lebih banyak kerusi.

  BalasPadam
 8. this will definitely help to solve people's needs. hope we can get approvals.

  BalasPadam
 9. Harap perkara ini boleh diluluskan dengan cepat.

  BalasPadam
 10. Sekiranya ini sesuatu yang positif, apa salahnya.

  BalasPadam
 11. Memang tidak dinafikan ada kawasan yang luas tapi kerusi sedikit saja.

  BalasPadam
 12. wajar juga jika kerusi parlimen dan dun di Sabah ditambah kerana sesetengah kawasan Sabah yng terlalu luas dan ramai penduduk. penambahan kerusi akan memudahkan urusan dalam memajukan sesuatu kawasan.

  BalasPadam
 13. setuju, penambahan ini mampu membantu mempercepatkan lagi pembangunan di Sabah yang mana mempunyai keluasan yang besar serta dapat membantu kepada penyampaian dan perkhidmatan yang lebih baik kepada rakyat terutama penyediaan kemudahan asas.

  BalasPadam
 14. Pewujudan kerusi baru itu tidak seharusnya dilihat sebagai agenda untuk memenangi pilihan raya umum akan datang tetapi apa yang penting adalah pembangunan rakyat dapat ditingkatkan - yang penting tidak ada motif busuk dari pihak tertentu.

  BalasPadam
 15. semoga dapat persetujuan 2/3 dari parti2 lain

  BalasPadam
 16. ya penambahan ini memang wajar dan harap kepentingan rakyat sentiasa terbela selaras dengan kapasitinya.

  BalasPadam
 17. semoga cadangan ini menerima keputusan positive dari semua pihak.

  BalasPadam
 18. cadangan penambahan kerusi di sabah harus dipertimbangkan sewajarnya..

  BalasPadam
 19. "Pewujudan kerusi baru itu tidak seharusnya dilihat sebagai agenda untuk memenangi pilihan raya umum akan datang tetapi apa yang penting adalah pembangunan rakyat dapat ditingkatkan,"

  seperti yang selalu ditekankan oleh KM sabah, tanggungjawab kepada rakyat harus diutamakan..

  BalasPadam
 20. namun hanya kawasan yang memerlukan kerusi tambahan saja yang perlu dipertimbangkan..terutama kawasan yang mempunyai jumlah penduduk yang tinggi.

  BalasPadam
 21. pihak yang membantah terutamanya dari Pakatan sebenarnya tidak mahu melihat pembangunan di negeri ini. bila banyak pembangunan berlaku di negeri ini, semakin tipis la peluang mereka untuk merampas kerajaan.

  BalasPadam
 22. ya, kawasan yang luas memerlukan lebih kerusi bagi membolehkan semua urusan dan pembangunan dilakukan dengan lebih mudah dan berkesan.

  BalasPadam
 23. As long as it is benefit more to the people, surely it is a good proposal.

  BalasPadam
 24. Rakyat seharus diutamakan.

  BalasPadam
 25. Berharap semua wakil rakyat dapat menjalankan tugas dantanggungjawab kepada rakyat dengan lebih berkesan. Masalah rakyat juga dapat didengar dan diselesaikan dengan cepat and efisen.

  BalasPadam
 26. "Bung Moktar berkata mengambil contoh di kawasan beliau sendiri iaitu Kinabatangan yang mana keluasannya sama seperti negeri Pahang dan hanya mempunyai dua kawasan DUN iaitu Sukau dan Kuamut serta satu Parlimen iaitu Kinabatangan."

  Berdasarkan huraian Bung, memang menjadi satu keperluan tambahan kerusi supaya tanggung jawab kepada rakyat dapat dijalankan dengan lebih sempurna.

  BalasPadam
 27. Very good suggestion that targeting more benefit to the people. Im sure parliment has no reason to reject such proposal.

  BalasPadam
 28. Itu sudah pasti benar, Kinabatangan merupakan kawasan yang sangat luas dalam perlimen Sabah. Tapi cuma ada 2 dun dan 1 ahli perlimen. Maka ini mungkin menyukarkan pengurusan dan bantuan kepada penduduk kinbatangan dan banyak perkara terlepas pandang disebabkan oleh kawasan yang sangat luas. Maka penambahan kerusi Dun atau Perlimen perlu untuk kawasan seperti ini. Ini demi kebaikkan penduduk itu sendiri.

  BalasPadam
 29. Apa salahnya tambah 1 atau 2 kerusi lagi. Lebih kecil kawasan lagi baik. Senang juga wakil rakyat menangani masalah penduduk. Betul kan.. Tapi perkara ini masih dalam perbincangan jadi kita tunggu sajalah apa keputusannya nanti.

  BalasPadam
 30. "Kawasan sangat LUAS, Tapi jumlah penduduk KURANG"..

  Jika perkara ini berlaku mungkin rasanya tidak perlulah penambahan kerusi dilakukan. Tidak ada guna juga kalau pembahagian kerusi kalau wakil rakyat goyong kaki saja nanti kerana penduduk yang kurang dikawasannya itu. Jadi pastikan perkara ini tidak berlaku.

  BalasPadam