Sabtu, September 10, 2011

"FAKTA SEJARAH MENUNJUKKAN TANAH MELAYU TIDAK PERNAH TERJAJAH (OLEH BRITISH)...” - PROFESOR DATUK DR ZAINAL KLING

Zainal Kling: Malaya tak pernah terjajah

Sep 9, 2011 : Berdasarkan fakta sejarah, Tanah Melayu "tidak pernah terjajah", sebaliknya, hanya dinaungi atau dilindungi oleh British, dakwa sejarahwan Profesor Datuk Dr Zainal Kling.

"Fakta sejarah menunjukkan Tanah Melayu tidak pernah terjajah (oleh British). Ini mesti dibaiki dari sekarang oleh semua pihak sama ada pelajar, guru, ahli politik atau pentafsir politik," katanya.

Katanya lagi, sejak Perjanjian Pangkor ditandatangani pada tahun 1874, tidak pernah tercatat dalam perjanjian itu bahawa negeri akan dijajah, sebaliknya hanya dilindungi atau dinaungi.

"Dinaungi tidak sama dengan kolonial...

Hanya tiga negeri sahaja yang merupakan tanah jajahan iaitu, Singapura, Melaka dan Pulau Pinang.

"(Negeri-negeri) yang lain adalah dinaungi (atau) dilindungi... Sejak mula Tanah Melayu bukan tanah jajahan atau koloni. Ini fakta sejarah dan perspektif sejarah (itu) perlu diubah.

"Jangan kita sebut, kita terjajah selama 400 tahun. Itu adalah kesalahan yang amat besar," katanya di Putrajaya hari ini.

MKN: Kesan pentadbiran British satu bentuk penjajahan

Katanya, Tanah Melayu hanya terjajah selama dua tahun sewaktu pemerintah Malayan Union pada awal 1946 hingga akhir 1947 dan di zaman penjajahan Jepun.

Sementara itu, Majlis Profesor Negara (MPN) dalam kenyataannya berkata, zaman pentadbiran British yang disamakan dengan "penjajahan British" sebenarnya tidak sahih dan tidak wajar digunakan.

Bagaimanapun, menurut majlis itu "kesan pentadbiran British itu merupakan satu bentuk penjajahan".

"British diberi kuasa untuk 'mentadbir' dari segi pengurusan am dan kewangan serta eksploitasi khususnya sumber alam.

"Penilaian pengkaji sejarah kolonialisme British terhadap perilaku 'penjajahan' British itu disifatkan sebagai 'breach of trust' atau 'indirect rule'.

"Mereka kelihatan melakukan penjajahan walaupun tidak sahih, walaupun hal ehwal Persekutuan Tanah Melayu terletak bawah pentadbiran Pejabat Tanah Jajahan di Britain tetapi kedaulatan Melayu tetap terpelihara," kenyataan itu dipetik.

9 ulasan:

 1. Sudah keliru, yang mana baru betul, yang mana bukan?

  BalasPadam
 2. Harap kebenaran akan didedahkan.

  BalasPadam
 3. buku sejarah negara kita kena dibuat semula dan ia mesti berpandukan fakta sejarah sebenar.

  BalasPadam
 4. harap kekeliruan yang berlaku akan dapat diatasi..

  BalasPadam
 5. baru sekarang perkara ini disedari?

  BalasPadam
 6. mungkin generasi sekarang perlu untuk belajar semula tentang sejarah jika apa yang dipelajari selama ini tidak benar dan menimbulkan kekeliruan.

  BalasPadam
 7. Kenapa sejarah perlu dijadikan isu oleh pihak tertentu dan kenapa sekarang dan bukannya beratus tahun dahulu dikemukakan perkara ini?

  BalasPadam
 8. mungkin kedua2nya telah berlaku iaitu penjajahan dan pentadbiran.

  BalasPadam