Ahad, Ogos 28, 2011

WARGA NEPAL BEKERJA DI MALAYSIA TIDAK MENJALIN HUBUNGAN ROMANTIK DENGAN PENDUDUK TEMPATAN BAGI MENGELAK KESULITAN DI MASA DEPAN - DUTA

Kedutaan Nepal Sedia Bantu Jejak Norshahira

Norshahira Mohd. Rasul menghilangkan diri dipercayai mengikuti Imthias Khan ke Kathmandu, Nepal.

KUALA LUMPUR, 27 Ogos (Bernama) -- Kedutaan Nepal sedia membantu menjejaki gadis Malaysia yang dilaporkan lari mengikut teman lelaki warga Nepal ke Kathmandu, jika laporan mengenainya dibuat di kedutaan berkenaan Isnin ini.

"Jika ada sesiapa datang ke kedutaan Isnin ini untuk memberi butiran mengenai lelaki itu seperti nombor pasportnya, kami akan berbincang dengan pihak berkuasa di Kathmandu," kata Duta Nepal ke Malaysia Dr Rishi Raj Adhikari kepada pemberita pada majlis mempromosi Tahun Melawat Nepal 2011 di sini hari ini.

Laporan Bernama menyebut Noshahira Mohd Rasul, 21, dari Taman Kenangan, Sungai Karangan di Padang Serai, Kedah, dipercayai keluar rumah sejak 22 Ogos.

Menurut maklumat polis Lapangan Terbang Antarabangsa Pulau Pinang, Norshahira dan lelaki Nepal itu yang dikenali sebagai Imthias Khan, 24, menaiki pesawat dari Pulau Pinang, transit di Bangkok dan terus ke Kathmandu pada 23 Ogos.

Dr Adhikari juga mengingatkan warga Nepal yang bekerja di Malaysia agar tidak menjalin hubungan romantik dengan penduduk tempatan bagi mengelak kesulitan di masa depan.

"Kepada semua warga Nepal, tolong jangan berkahwin atau melakukan perkara buruk kerana anda masih terikat dengan kontrak," katanya.

Turut hadir pada majlis promosi pelancongan itu, lelaki kedua terendah di dunia yang berasal dari Nepal iaitu Khagendra Thapa Magar, 19.

Beliau bersama barisan artis Nepal akan mengadakan penampilan khas di Johor Baharu esok, Pulau Pinang (30 Ogos), Kuala Lumpur (31 Ogos) dan Pelabuhan Klang (1 Sept).

Dr Adhikari berharap promosi pelancongan besar-besaran itu dapat menarik rakyat Malaysia untuk melancong ke Nepal, yang terletak di Banjaran Himalaya.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan