Isnin, Oktober 01, 2012

TITI USANG BAHAYAKAN MURID SK MANDALOM

Titi usang bahayakan murid SK Mandalom

David Jani (kanan) melihat titi buluh yang daif dan berharap pihak berkenaan dapat menggantikannya dengan segera di Kampung Tumantalik dan Mukakumpai, Tenom, Sabah, semalam.

TENOM 30 Sept. - Setiap hari murid-murid Sekolah Kebangsaan (SK) Mandalom di sini terutama yang tinggal di Kampung Tumantalik dan Makakumpai berhadapan dengan bahaya terjatuh ke dalam sungai kerana titi buluh yang menghubungkan kedua-dua tempat itu amat daif dan pada bila-bila masa sahaja boleh patah.

Laluan itu merupakan jalan pintas utama yang digunakan oleh murid-murid sekolah berkenaan dan juga penduduk kampung untuk ke kebun mereka, memandangkan ia merupakan laluan alternatif dan mampu menjimatkan masa serta kos berbanding menggunakan jalan raya.

Seorang penduduk, Kinsian Rugin berkata, pada masa ini, titi sementara yang dibina penduduk tidak selamat kerana hanya diperbuat daripada buluh yang pada bila-bila masa sahaja boleh patah dan amat licin terutama semasa musim hujan.

13 ulasan:

 1. Jambatan macam ni memang sudah kebiasaan di kampung. tapi lagi baguslah kalau jambatan yang lebih elok dapat dibuat berbanding jambatan buluh ni.

  BalasPadam
  Balasan
  1. Kelemahan harus membaiki lagi agar tidak mengancam keselamatan.

   Padam
  2. Kerajaan perlu perbaiki infrastruktur di kampung2

   Padam
 2. Semoga pemimpin kampung ni dapat salurkan permasalahan ni kepada wakil rakyat supaya peruntukan boleh diperolehi.

  BalasPadam
  Balasan
  1. Kerajaan akan menyalur peruntukan yang mencukupi untuk membuat projek naik taraf.

   Padam
 3. Pihak yang bertanggungjawab perlulah tampil untuk menyediakan jambatan yang lebih selamat untuk digunakan oleh pelajar untuk ke sekolah.

  BalasPadam
 4. WR harus turun padang dan sedia mengambil langkah yang positif.

  BalasPadam
  Balasan
  1. Wakil rakyat perlu rajin turun padang dan melawat keperluan penduduk kampung

   Padam
 5. Semoga pihak berkuasa mengambillangkah yang berpatutuan.

  BalasPadam
 6. Keselamatan harus diutamakan.

  BalasPadam
 7. binalah jambatan yang lebih kukuh.

  BalasPadam
 8. The 1Malaysia Development Berhad (1MDB) Foundation has allocated RM19.25 million to repair homes of the poor and hardcore poor in Sabah, said Chief Minister Datuk Seri Musa Aman. He said each parliamentary constituency in the state would get RM1 million under the 1MDB's 'Nadi Kasih' programme. It is estimated that 3,850 houses in rural and remote areas to benefit from the 1MDB fund under the programme. In fact, 1MDB can further help Sabah in improving the water treatment system for the benefit of the people. This was mentioned by the Chief Minister after officiating a briefing on the 1MDB's 'Nadi Kasih' programme.

  BalasPadam
 9. Musa, who is also state finance minister, thanked Prime Minister Datuk Seri Najib Tun Razak for his concern on the plight of the people of Sabah, particularly those in rural and remote areas through the 1MDB's corporate social responsibility programme. Musa said prior to this, 1MDB Foundation had allocated RM7 million aid to help repair rundown houses of the poor in Sabah, bringing the total allocation for the state under the 'Nadi Jasih' programme to RM26 million. Musa hoped elected representatives would monitor the implementation of the programme to ensure the target group benefited from it and live in decent houses.Their commitment reflects the government's concern on the needy," he said, adding that it would go a long way to improve the quality of living of the people in line with the 1Malaysia concept.

  BalasPadam