Rabu, April 18, 2012

PEMANSUHAN PTPTN: SATU ANCAMAN KEPADA KAPITALISME?

Pemansuhan PTPTN: Satu ancaman kepada Kapitalisme

Apr 16, 2012: Hari ini, ramai anak muda dan mahasiswa dicederakan dan diintimidasi secara kasar oleh pihak polis dan DBKL untuk memusnahkan khemah-khemah yang didirikan untuk meluahkan perasaan menentang PTPTN.  Ia adalah reaksi spontan daripada anak muda melalui "Occupy Dataran" untuk tuntutan Pendidikan Percuma dan menghapuskan pinjaman pendidikan tinggi melalui tabung PTPTN.

Dua hari terdahulu, sekumpulan anak muda dan mahasiswa telah berdemonstrasi untuk tuntutan yang sama dan satu mesej yang jelas telah diberikan bahawa agenda untuk menjadikan golongan terpelajar senantiasa di bawah telunjuk kerajaan adalah tidak mungkin berpanjangan.  Ada juga dakwaan bahawa kebergantungan terhadap pinjaman PTPTN ini sebenarnya lebih kepada golongan pemodal yang membina kolej-kolej untuk tujuan perniagaan.  Persoalannya siapa yang lebih memerlukan PTPTN ini sebenarnya?

PTPTN atau Perbadanan Tabung PendidikanTinggi Nasioanal ditubuhkan pada 1997 untuk memberi pinjaman kepada penuntut pengajian tinggi dan selepas belajar, para penghutang ini perlu membayar balik dengan tambahan faedah pengurusan (baca=bunga) sebanyak 4%.  Kini kadar faedah bunganya ialah 1%.  Menurut Perdana Menteri Malaysia, sejak dimulakan sehingga sekarang sebanyak RM 43 billion telah dipinjamkan oleh tabung ini dan tahun lalu sahaja lebih kurang RM4 billion telah dikeluarkan sebagai pinjaman kepada para penuntut.  Tetapi menurut kepimpinan PKR, jumlah sebenar hanyalah RM 27.5 billion sahaja dan baki pinjaman sekarang adalah lebih kurang RM24.7 billion.

Walau apapun angka yang diberitahu, isu yang lebih penting ialah mengapa berbillion ringit telah dikeluarkan sebagai pinjaman?  Jawapannya hanya satu.  Kenaikan yuran pengajian yang melambung tinggi di awam dan swasta.  Lebih-lebih lagi, penubuhan ratusan kolej-kolej untuk penawaran pendidikan tinggi dari sijil hinggalah ke Sarjana dan PhD.  Sekiranya, sebuah kursus dikenakan bayaran lebih kurang RM 22,000 di universiti / kolej awam, mengapakah bayarannya lebih dua kali ganda di kolej swasta untuk pengajian kursus yang sama?  Siapa yang benarkannya?  Siapa yang memantaunya? Kerajaan atau "bapa"nya di sektor swasta?

Siapa yang untung di sini?  Jom kita ambil kursus kejururawatan di Malaysia!  Kolej manakah yang menerima pinjaman PTPTN tertinggi di Malaysia?  Kolej Masterskill! Pada tahun 2009 sahaja, mereka menerima RM145.5 juta.  Tetapi, tahukah kita bahawa Pengerusi Masterskill Governing Council ialah Mohamed Nazim bin  Abdul Razak iaitu adik Perdana Menteri Malaysia dan Cancellor Kolej Universiti Sains Kesihatan Masterskill (MUCH) ialah Raja Azureen iaitu anak kepada Sultan Perak.  Untung kolej ini pada tahun tersebut ialah RM 97.4 juta.  Siapa yang merasai keuntungan ini?

Di pihak yang lagi satu?  Anak muda kita yang menuntut kursus kejururawatan ini.  Apakah nasib mereka?  Statistik menunjukkan lebih kurang 37,000 pelajar sedang mengikuti kursus tersebut di IPTS tetapi pasaran swasta hanya memerlukan 1,400 orang setahun.  Jika 37,000 penuntut ini dibahagi tiga untuk nilai keluaran ke pasaran setiap tahun, maka lebih kurang 12,000 pelajar ini akan membanjiri pasaran untuk 1,400 peluang pekerjaan.  Apakah nasib mereka yang tidak mungkin akan mendapat kerja? Bukankah ini satu skandal/penipuan kepada anak muda kita hanya semata-mata untuk mencarikan keuntungan melalui peruntukan PTPTN kepada adik beradik dan anak-anak VIP kita.

Siapa yang untung?  Satu kalkulasi ringkas menunjukkan untuk 12,000 pelajar kejururawatan yang dikeluarkan setiap tahun, jika didarabkan keuntungan kasar sebanyak RM 25,000 seorang, maka pihak institusi mendapat untung RM300 juta.  Bagaimana pula untuk kursus-kursus yang lain.  Berapakah keuntungan yang masuk ke kocek koperat.  Siapa yang untung?  Pihak yang memiliki institusi atau penuntut institusi?

Pembocoran skandal ini oleh Gerakan Menuntut Pendidikan Percuma yang diterajui oleh Pemuda Sosialis PSM dan Ahli Parlimen Sg Siput masih tidak mendapat jawapan atau reaksi daripada pihak berkuasa.

Satu lagi persoalan yang sepatutnya popular ialah mengapa kerajaan memberi reaksi yang keterlaluan apabila Anwar Ibrahim mengumumkan bahawa Kerajaan Pakatan Rakyat akan menghapuskan PTPTN sekiranya menawan Putrajaya?  Pelbagai sebab diberikan termasuk negara akan bankrap, kerajaan akan rugi, Petronas akan runtuh, kolej swasta akan ditutup dan akhirnya kad rasis dilayangkan dengan kenyataan pemansuhan PTPTN akan menjejaskan kepentingan Bumiputera.  Sebenarnya semua sebab-sebab ini tidak mendapat reaksi yang sepatutnya kerana Laporan Audit oleh pihak kerajaan sendiri menyatakan ketirisan pengurusan kerajaan akibat korupsi, kronisma dan penyalahgunaan kuasa, mencecah hampir RM28 billion untuk setiap tahun.  Maka apakah sebabnya reaksi sebegini?

Kerajaan telah mengumumkan pojek perkongsian dengan sektor swasta untuk sistem pendidikan dan perkhidmatan awam lain melalui Rancangan Malaysia ke-10.  Walaupun projek "penswastaan" pendidikan ini tidak diheboh-hebohkan, beberapa siri tindakan lanjutan telah diambil termasuk pembinaan ribuan tadika di bawah projek Permata (idea Rosmah) dan pemberian kuasa autonomi kepada universiti tempatan dan sekolah.  Antara kuasa yang diberikan ialah kemasukan penaja swasta ke sekolah dan universiti.  Maka, kuasa tambahan yang diberi termasuk penentuan yuran, pemilihan pelajar dan pendidik serta pengrekrutan tenaga kerja sokongan (pekebun,penjaga keselamatan dan sebagainya).

Isunya, pasaran pendidikan telah dibuka seluas-luasnya oleh Kerajaan BN dan lidah korporat ternganga-nganga untuk menghisap keuntungan yang bakal disajikan.  Maka, propaganda pendidikan percuma dan pemansuhan PTPTN jelas satu ancaman kepada cita-cita mereka.  Maka, dicucuk boneka-bonekanya di kerajaan untuk bangun menentang tuntutan populis tersebut.  Rakyat pada umumnya dan anak muda /mahasiswa memang terpikat dengan idea pemansuhan PTPTN dan ini jelas meruncingkan kepentingan golongan koperat.

Walaupun Kerajaan Pakatan Rakyat tidak menghebohkan sistem pendidikan negara akan terbebas daripada cengkaman pasaran/pemodal (baca = mereka masih belum bersedia), sekurang-kurangnya penerapan idea reformis untuk pendidikan percuma / penghapusan PTPTN adalah terlalu dialu-alukan pada ketika ini dan mendapat sokongan penuh daripada Gerakan Menuntut Pendidikan Percuma (GMPP).

Apa yang kami impikan ialah satu sistem pendidikan percuma yang bebas daripada pasaran/pemodal selaras dengan tuntutan umum "Pendidikan Bukan Untuk Diniagakan".

Anak Muda Kuasa Perubahan

*Karthiges ialah Penyelaras Gabungan Menuntut Pendidikan Percuma.

-------------------

TOO MANY NURSES BEING TRAINED AND TOO FEW JOBS FOR THEM, THE FAULT LIES WITH THE GOVERNMENT'S POOR PLANNING FOR NURSE INTAKE FOR PRIVATE INSTITUTIONS
MAHSA'S CLAIM THAT THOUSANDS MORE NURSES ARE NEEDED IN THE COUNTRY IS IRRESPONSIBLE IN LIGHT OF THE FACT THERE'S AN OVER-SUPPLY OF GRADUATES, SAYS PSM.

32 ulasan:

 1. Masih lagi ada mahasiswa yang berkhemah sehingga hari ini, adakah mereka ini ponteng sekolah untuk mengikuti demo ini?

  BalasPadam
  Balasan
  1. Mereka tu diperalatkan oleh pembangkang untuk mendesak rakyat dan menarik perhatian golongan muda

   Padam
  2. Jika Pakatan Rakyat betul-betul mahukan yang terbaik untuk mahasiswa kita, mereka tidak akan menghasut mahasiswa kita ini untuk ponteng sekolah demi mengikuti demo ini, bukan hanya begitu, keselamatan mereka juga tidak terjamin bila demo ini dilaksanakan. Pakatan Rakyat hanya memperalat mahasiswa kita untuk tujuan mereka sendiri.

   Padam
  3. Pihak polis dan DBKL tidak boleh dipersalahkan jika mereka ni diperlakukan agak kasar. sendiri juga mahasiswa ni cari hal.

   Padam
  4. Isu ini harus diambil perhatian dan cara penyelesaian yang wajar.

   Padam
  5. mahasisawa adalah golongan terpelajar, mereka harus tau berfikir dgn baik. apa mereka lakukan adalah tak wajar.

   Padam
  6. setuju dengan law, sebagai golongan terpelajar, mahasisiwa haruslah bertindak dengan matang.

   Padam
 2. Isu PTPTN ini bakal dibincang antara wakil dari PR dan BN pada bulan depan. Kita tunggulah dan lihat.

  BalasPadam
  Balasan
  1. Pendebatan antara Rafizi dan Khairi akan diadakan pada haribulan 5 Mei.

   Padam
  2. Pebincangan seperti ini adalah baik bagi mencapai kesepakatan mengenai penyelesaian isu PTPTN.harap tiada demo lagi yang akan dibuat.

   Padam
  3. harap perbincangan ini aktan menemui idea yang baik untuk semua pihak.

   Padam
 3. Anwar hanya menggunakan isu PTPTN untuk memancing pengundi2 muda mudi.

  BalasPadam
  Balasan
  1. If it is really true, its benefit to the students too.

   Padam
 4. If they reallly want to create free tertiary education, I think they ought to eliminate tuition fee and not the PTPTN.

  BalasPadam
  Balasan
  1. Its will bring a great impact to government. All these needed to study before any action been taken.

   Padam
 5. The opposition is only using this issue as a political mileage.

  BalasPadam
 6. This PTPTN issue is just a political tool to fish young voters.

  BalasPadam
  Balasan
  1. Kalau benar impian PR mahu mengambilalih putrajaya berjaya, belum tentu lagi mereka akan dapat tunaikan janji mereka untuk beri pendidikan percuma. bukan mudah untuk menambahkan pendapatan negara walaupun kita ada sumber minyak dan gas. mungkin 10 atu 20 tahun kalau sumber ini dikaut dengan maksimum, akan habis juga. jadi, dari mana mahu dapat dana??

   Padam
  2. Hoping all these not a sweet promises to hunt votes. Its all need to study the pro and con.

   Padam
 7. Kerajaan Terengganu pun sudah memulakan cara mereka untuk membantu membiayai pendidikan anak-anak jati mereka dengan membangkitkan industri minyak sawit mereka. Kenapa negeri di bawah PR tidak boleh mengambil pendekatan yang sama untuk menyelesaikan isu ini?

  BalasPadam
  Balasan
  1. Tindakan ini baik dan harap tidak membebankan kerajaan negeri sebab ini merangkumi kos yang amat tinggi.

   Padam
 8. Kerajaan telah memberi bantuan, kini menuntut lebih dari yang patut. harus juga golongan awam faham keadaabn sebenar kerajaan.

  BalasPadam
 9. Pemansuhan PTPTN juga harus dijalankan mengikut peringkat.

  BalasPadam
 10. Ini teramat membebankan kerajaan dengan pemansuhan PTPTN dalam masa yang singkat.

  BalasPadam
  Balasan
  1. pihak yang mencadangkan pemansuhan ptptn harus mencadangkan bagaimana kerajaan menampung kewangan tersebut sekiranya pemansuhan dibuat.

   Padam
 11. Jangan gunakan topik dan mahasiswa ini untuk tujuan politik. Mereka cuma murid sahaja. Semoga kerajaan dapat membuat yang terbaik.

  BalasPadam
  Balasan
  1. ya...menggunakan mahasiswa untuk tujuan politik adalah sesuatu yang tidak wajar.

   Padam
 12. Semoga perhimpunan ini tidka mengancam ketenteraman dan keselamatan. Lebih banyak perlu diusahakan lagi.

  BalasPadam
 13. pekara ini harus ditangani dengan sebaiknya agar ianya tidak memberikan kesan negatif kepada mana-mana pihak.

  BalasPadam
 14. Nampaknya kerajaan perlula bijak menangani masalah pinjaman PTPTN ini. Sehinggakan ada yang mengatakan PTPTN ini adalah Along kerajaan.

  BalasPadam
 15. perhimpunan mahasiswa ini bukan reaksi spontan, sebaliknya menjadi mangsa hasutan pemimpin2 pembangkang yang terlalu gilakan kuasa.. kenapa selepas Anwar umumkan pendidikan percuma, barulah timbul protes seperti ini???

  BalasPadam
 16. kalau tidak suka dengan PTPTN, batalkan saja la pinjaman.. atau berusaha mendapatkan keputusan kelas pertama supaya layak untuk diberikan pengecualian pembayaran balik pinjaman..

  BalasPadam