Isnin, Mac 12, 2012

PARTI PEMBANGKANG SABAH “MASIH KELIRU”

Rundingan kerusi pembangkang di Sabah berdepan jalan buntu

KOTA KINABALU, 12 Mac — Rundingan kerusi di pihak pembangkang di Sabah berkemungkinan tidak akan tercapai dengan Pakatan Rakyat dan parti-parti tempatan negeri itu menuju ke arah perebutan antara satu sama lain yang mana pilihan raya umum mungkin akan diadakan pada Jun ini.

Dalam temubual berasingan dengan setiap pemimpin menunjukkan kedua-dua belah pihak tidak bersedia beralah dari permintaan mereka walaupun semua pihak menegaskan bahawa “pintu rundingan sentiasa terbuka”.

image Untuk parti-parti pembangkang tempatan iaitu Parti Progresif Sabah (SAPP) dan Parti Reformasi Negeri (STAR), yang masing-masing diketuai pemimpin politik Datuk Yong Teck Lee dan Datuk Jeffrey Kitingan, kerjasama yang mungkin wujud jika mereka dibenarkan bertanding di 60 kerusi negeri di Sabah.

Pemimpin-pemimpin parti ini memberitahu The Malaysian Insider baru-baru ini, untuk membolehkan mereka membawa agenda “Sabah untuk rakyat Sabah”, yang dilihat akan mempertahankan autonomi mereka.

Tetapi bagi Pakatan Rakyat yang berasal dari Semenanjung Malaysia, sebahagian besarnya DAP, semua pihak sepatutnya terlebih dahulu menyatakan kesanggupan untuk memberikan komitmen kepada pembangkang pusat sebelum berdepan Barisan Nasional (BN).

Mereka percaya ini akan memperkukuhkan pembangkang di Sabah dan di peringkat persekutuan serta membantu menjatuhkan pemerintah sedia ada di Putrajaya.

Bercakap kepada The Malaysian Insider baru-baru ini, pemimpin SAPP berkata mereka bersedia membantu Pakatan Rakyat dalam menawan Putrajaya tetapi mahu perjanjian yang membenarkan mereka membentuk kerajaan negeri Sabah dengan bertanding lebih separuh kerusi daripada 60 kerusi yang disediakan.

Pemimpin-pemimpin itu bersetuju bahawa semua parti pembangkang di Sabah perlu bekerjasama untuk memastikan pertandingan satu lawan satu di semua 60 kerusi negeri dan 25 kerusi Parlimen bagi mengelakkan berlaku pecah undi.

“Kerjasama, saya rasa, ia masih boleh. Sekarang, apa yang kami cuba jelaskan adalah — okay, anda (Pakatan Rakyat) pergi ke Putrajaya. Dan kami, kami telah bercakap tentang autonomi selama ini... kami tegas akan perkara ini,” kata Setiausaha Agung SAPP Datuk Richard Yong (gambar).

“Jadi jika mereka menghormatinya dan kami akan menghormati mereka, kita boleh bekerjasama.”

Bagi SAPP, formulanya mudah — Pakatan Rakyat bertanding dua pertiga daripada 25 kerusi Parlimen manakala SAPP dua pertiga kerusi negeri. Ini, menurut mereka merupakan formula menang-menang yang membolehkan semua pihak mencapai matlamat untuk menjatuhkan BN.

“Kami telah bertolak ansur selama ini,” kata Yong. “Kami tidak pernah kata kami akan bertanding di semua kerusi... tetapi untuk membentuk kerajaan, anda perlu menang lebih daripada 30 kerusi.”

Bendahari Agung SAPP Dullie Marie, bagaimanapun berkata walaupun dengan kesediaan partinya untuk mencapai kerjasama di dalam rundingan kerusi, ia tidak akan berkompromi untuk mendapatkan semula autonomi negeri itu.

Tegas beliau, SAPP adalah “tapak mula” untuk orang Sabah mendapatkan semula hak-hak mereka iaitu hasil minyak dan tanah adat.

Tetapi ahli politik ini bersetuju bahawa mungkin pandangan parti itu tidak akan diterima oleh Pakatan Rakyat, menekankan pengumuman pemimpin DAP Tan Kok Wai yang telah bercakap dengan hasrat parti itu bertanding 20 kerusi negeri.

Ramakan Dullie terbukti benar. Selain daripada beliau, pemimpin-pemimpin tempatan lain telah bersetuju bahawa ia tidak mungkin dipersetujui mereka.

Kata seorang pemimpin SAPP: “Paling utama, Pakatan tidak mahu bergabung. Mereka langsung tidak boleh bersetuju antara satu sama lain tentang kerusi mereka mahu bertanding, bagaimana mereka boleh berunding dengan kami?”

Semasa memberitahu The Malaysian Insider, Pengerusi DAP Sabah Jimmy Wong mengesahkan bahawa rundingan kerusi antara DAP, PKR dan PAS masih belum dimuktamadkan.

Katanya, rundingan masih belum selesai kerana terdapat 20 kerusi negeri dan tujuh kerusi Parlimen yang masih menjadi rebutan.

Rundingan dengan parti pembangkang tempatan, kata beliau, masih belum gagal walaupun dihangatkan melalui media.

“Pintu sentiasa terbuka,” katanya. “Tetapi syarat kami mudah... mereka perlu sertai Pakatan Rakyat. Mereka perlu bersatu jadi kita boleh menjadi satu pasukan... bukan dua. Mereka perlu pilih untuk bersama Pakatan Rakyat atau BN.”

Wong berkata ia adalah idealogi Pakatan Rakyat untuk memastikan tiada satu parti pun akan berkuasa atau dipinggirkan, yang mana pembahagian kuasa sama rata.

“Kami tidak mahu berubah menjadi Umno. Kenapa tetap berfikir bahawa kami berasal dari semenanjung? Kita semua rakyat Malaysia,” katanya.

Wong juga mengesahkan menerima jemputan STAR untuk berunding tentang pembahagian kerusi dan mengulangi DAP terbuka untuk semua parti dengan agenda bersama untuk menjatuhkan BN.

Sentimen pemimpin DAP itu turut dikongsi rakanya dari PKR.

“Anda mahu bersama Pakatan, anda tidak hanya boleh menjadi teman wanita saya, anda perlu mengahwini saya,” kata pemimpin tempatan PKR.

Tetapi tuntutan mereka mungkin ditolak. Pemerhati politik meramalkan barisan parti pembangkang Sabah tidak akan mencapai satu konsensus.

Dalam satu rencana dua minggu lalu, penulis kolum New Straits Times Johniston Bangkui menulis bahawa pembangkang, dalam usaha merampas kuasa daripada BN, “telah menjadi keliru”.

“Ia tidak mungkin parti pembangkang di Sabah akan mencapai consensus untuk pertandingan satu lawan satu dengan BN dengan alasan jelas setiap mereka fikir mereka lebih bagus dengan yang lain,” katanya.

Penulis itu mengakui keadaan sama berlaku antara parti komponen BN tetapi “tahap kematangan politik dan toleransi” akan kelihatan apabila tiba hari pengundian.

Kerusi Parlimen di Sabah dan Sarawak dijangkakan menjadi fokus utama BN pada pilihan raya umum akan datang termasuk wilayah persekutuan Labuan, membentuk 57 kerusi atau 25 peratus daripada 222 kerusi Parlimen.

Pada pilihan raya umum 2008, BN hilang majoriti dua pertiga disebabkan tewas besar di Semenanjung Malaysia, di mana ia hanya memenangi 85 kerusi sementara pembangkang menyapu 80 kerusi.

BN terselamat apabila mempertahankan kemenangan bersih di Sabah, Sarawak dan Labuan dengan memenangi 55 kerusi Parlimen dan pembangkang hanya dua kerusi.

Hari ini, berikutan berlaku banyak kematian wakil rakyat dan berpaling tadah, BN mempunyai 138 kerusi Parlimen manakala pembangkang termasuk PKR, PAS, DAP, PSM, SAPP dan bebas mempunyai 84 kerusi dalam Dewan Rakyat.

Oleh Clara Chooi

33 ulasan:

 1. It would be really difficult for the opposition parties to work together in this general election as each party is busy protecting their own interest, each party wanted more seats regardless of any strategy planned.

  BalasPadam
 2. Although their lips say they share a common vision, but each of their hearts are only concern of their own benefits. There is no common goal that they can cooperate to reach.

  BalasPadam
 3. Nampak sangat tiada dapat tolak ansur. Masing2 nak pertahankan agenda mereka. Berhenti daripada memberi harapan palsu kepada rakyat jika beginilah keadaannya.

  BalasPadam
 4. Parti2 pembangkang nampaknya masih sorong papan tarik papan antara satu dengan yang lain. Kurang meyakinkan jika pembangkang mampu mentadbir negeri/negara ini.

  BalasPadam
  Balasan
  1. Well, what to do? The oppositions are killing themselves softly.

   Padam
 5. BN/UMNO will surely win once again in the election if the opposition parties doesn't cooperate.

  BalasPadam
  Balasan
  1. ya...BN sabah akan menang besar pada pru13 di sabah nanti..

   Padam
 6. It is impossible for any opposition party to win if they don't set aside their self interest.

  BalasPadam
 7. I'm beginning to think that non of the opposition parties are capable of running the state.

  BalasPadam
 8. Balasan
  1. Cooperation is needed the most.

   Padam
 9. ini kerana pembangkang di sabah tidak akan bekerjasama antara satu sama lain disebabkan masing2 bersikap tamak dan ego..berbanding dengan Bn sabah yang mana pembahagian kerusi adalah adil..

  BalasPadam
 10. perkembangan dari pihak pembangkang di sabah ini hanya membuktikan bahawa pembangkang hanya mementingkan agenda mereka sahaja tanpa memikirkan soal kehendak rakyat..isu2 rakyat dimanipulasi dan dipolitikkan untuk mengelirukan rakyat dan untuk mendapatkan sokongan..rakyat tidak harus terpengaruh dengan propaganda pihak pembangkang.

  BalasPadam
 11. pecahan undi pembangkang akan berlaku di sabah...ini berikutan akan ada pertandingan 3 atau 4 penjuru jika diambil kira keadaan politik pada masa kini...dan ini akan menjadi satu kelebihan kepada BN sabah.

  BalasPadam
 12. semua parti pembangkang di Sabah perlu bekerjasama untuk memastikan pertandingan satu lawan satu di semua 60 kerusi negeri dan 25 kerusi Parlimen bagi mengelakkan berlaku pecah undi.

  Bukan senang untuk parti mengetepikan agenda sendiri dan sanggup bekerjasama.

  BalasPadam
 13. Berbelahan parti pembangkang akan memberi peluang kepada parti BN sahaja.

  BalasPadam
 14. Parti pembangkang di Sabah memang amat susah untuk memenangi banyak kerusi dengan sikap ego dan mementingkan diri.

  BalasPadam
 15. Masih banyak parti pembangkang harus diusahakan. Walaupun banyak kelemahan dalam BN, tetapi masih pilihan yang amat tepat buat masa kini.

  BalasPadam
 16. BN terselamat apabila mempertahankan kemenangan bersih di Sabah, Sarawak dan Labuan dengan memenangi 55 kerusi Parlimen dan pembangkang hanya dua kerusi.

  Ini yang menjadikan Sabah deposit untuk BN.

  BalasPadam
 17. pelbagai usaha di kalangan parti2 pembangkang untuk mendapat persepakatan, namun ia sering mengalami jalan buntu, ini kerana sikap pembangkang sendiri yang ego dan pentingkan diri.

  BalasPadam
 18. dgn sikap pembangkang seperti ini, UBA takkan dpt ditubuhkan.

  BalasPadam
 19. JK in Sabah politics via the Star is only aimed at dividing the opposition. JK might have a hidden agenda. JK was a very strong figure in the opposition but suddenly joined Star, a local-based party from Sarawak

  BalasPadam
 20. I bet the oppositions are hardly find a place to place its feet down.

  BalasPadam
 21. KM Musa Aman kata pengagihan kerusi perlu diletakkan pada tempat kedua dan mengutamakan perkhidmatan kepada rakyat. Nasihat ini perlulah dicontohi oleh semua.

  BalasPadam
  Balasan
  1. Good advice from the Sabah CM, hope that the party component members will focus on serving the people and let the government decide how many seats to allocate.

   Padam
 22. Jika masih keliru, baik jangan bertanding PRU-13, tumpukan pada negeri semenanjung saja.

  BalasPadam
 23. macam mana la rundingan kerusi itu boleh berjalan dengan lancar dan mencapai kata sepakat jika masing2 ketua parti menyimpan angan2 mahu menjadi ketua menteri Sabah??

  BalasPadam
 24. perkembangan ini menunjukkan bahawa parti pembangkang Sabah akan kekal sebagai pembangkang selepas PRU13..

  BalasPadam
 25. it will be sad if oppositions are more concern about their own benefits rather than the people that they will represent. Get rid of personal interest if they really want the best for Sabah. Personal interest will only lead to another corrupted government. Be clear about the role of a representative for the people, the interest of the people should be their utmost priority and not their petty personal interest.

  BalasPadam
 26. Prestasi Kewangan negeri Sabah Kekal Cemerlang

  Ketua Audit Negara telah mengiktiraf negeri Sabah sebagai salah sebuah negeri yang mempunyai rekod terbaik dalam pengurusan kewangan. Dengan kecemerlangan ini, bagi tahun 2011, negeri Sabah sekali lagi telah dianugerahkan “Sijil Tanpa Teguran” (Clean Bill) yang menjadikan penganugerahan ini mencatatkan rekod selama 12 tahun berturut-turut.

  Dengan mengambilkira kekayaan Sabah serta kedudukan fiskal negeri yang mantap serta kapasiti untuk melaras kutipan hasil negeri, RAM Rating Services Berhad sekali lagi telah memberikan penarafan “AAA” ( Triple A ) kepada negeri Sabah untuk 4 tahun berturut-turut. Manakala, untuk pengurusan dan proses bajet negeri yang teratur dan mematuhi peraturan, Moody International pada tahun 2012 ini telah sekali lagi memberikan pensijilan MS-ISO 9001:2008 yang mana ini merupakan pencapaian cemerlang selama 4 tahun berturut-turut.

  BalasPadam