Isnin, Mac 19, 2012

KADIR SHEIKH FADZIR KELUAR UMNO

Kadir Sheikh Fadzir keluar Umno

NONEMac 19, 2012: Pemimpin veteran Umno yang juga bekas menteri kabinet, Tan Sri Abdul Kadir Sheikh Fadzir hari ini mengisytiharkan keputusannya untuk meninggalkan parti itu.

“Pada hari ini saya telah pun mengirim surat kepada Setiausaha Agong Umno Malaysia untuk meletakkan jawatan selaku ahli Umno Malaysia mulai hari ini,” katanya dalam satu kenyataan media ringkas.

Abdul Kadir walau bagaimanapun tidak menjelaskan mengapa beliau berbuat demikian.

Pemimpin berusia 73 tahun itu menjadi ahli Umno dan memegang jawatan dalam parti berkenaan sejak tahun 1956 sehingga sekarang - selama 56 tahun.

Beliau pernah menjadi exco pemuda Umno selama 10 tahun dan ahli majlis tertinggi Umno selama 24 tahun di samping jawatan-jawatan lain seperti ketua pemuda Umno negeri Kedah dan sebagainya.

Beliau juga menjadi ahli pentadbiran kerajaan Malaysia sekitar 30 tahun, selaku setiausaha politik, setiausaha parlimen, timbalan menteri dan menteri. Antara kementerian yang pernah diterajuinya termasuk kementerian penerangan dan pelancongan.

Pada minggu lalu, Abdul Kadir meletakkan jawatannya selaku Bendahari Umno Bahagian Kulim/Bandar Baharu - jawatan terakhirnya dalam Umno.

Beliau kini adalah timbalan presiden Angkatan Amanah Merdeka (AMANAH) yang diterajui seorang lagi pemimpin veteran Umno, Tengku Razaleigh Hamzah.

Abdul Kadir sering mengeluarkan kenyataan yang membidas Umno, termasuk dakwaan BN membeli undi dan tiada kebebasan bersuara dalam parti itu.

17 Mac lalu, Setiausaha Agung parti Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor berkata Lembaga Disiplin Umno sedang mengumpul maklumat dan bukti berhubung dakwaan Abdul Kadir dan akan bertindak ke atasnya.

------------

Pundits differ on impact of Kadir’s resignation

“People remember Kadir as one of the better tourism ministers,”

“He is someone they know and who has performed well in his previous portfolio.”

“He even commands the respect of past and present Umno ministers. His resignation has indicated that he is prepared to stand by his allegations.”

Independent political observer, Khoo Kay Peng

8 ulasan:

 1. Kadir Sheikh sudah memegang jawatan dalam UMNO selama 56 tahun, kita boleh faham mengapa beliau mahu meletak jawatan sekarang. Mungkin beliau sudah bersedia hendak bersara.

  BalasPadam
  Balasan
  1. The man has served his party well after 56 years in service.

   Padam
 2. Bagus jugalah keputusan ini, bolehlah memberikan peluang untuk orang baru mengambil alih jawatan tersebut. Mungkin kita boleh melihat transformasi yang lebih ketara selepas ini.

  BalasPadam
 3. The party has lost a man who is passionate in voicing out his opinion for the betterment of his party.

  BalasPadam
 4. beguslah dia keluar dar UMNO dari terus menjadi parasit dalam UMNO.

  BalasPadam
 5. Tidakkan kerana kecewa tidak diberikan kerusi bertanding terus keluar dari parti.

  BalasPadam
 6. selepas memegang pelbagai jawatan dalam kerajaan dan parti, barulah dia tampil buat pendedahan dan akhirnya keluar meninggalkan parti..

  BalasPadam
 7. nasib baik la BN tidak seperti PAS atau Pakatan.. bila ada saja pemimpin mereka membuat kenyataan yang bertentangan dengan kehendak parti, pemimpin itu pasti akan dipecat serta-merta.. berlainan dengan Kadir dimana beliau sendiri meletakkan jawatan..

  BalasPadam