Jumaat, September 14, 2012

OWNING PARABOLIC DISH NOT ILLEGAL – DEPUTY MINISTER

Owning parabolic dish not illegal – deputy minister

KOTA KINABALU September 14, 2012: Owning a parabolic satellite dish is neither banned nor illegal but owners should obtain a licence for it.

Deputy Information, Communications and Culture Minister Datuk Joseph Salang said there is an avenue for those who wish to apply for a licence to own a parabolic dish but the approval will be at the discretion of the minister.

“To say that it is illegal is not quite true because there are a lot of people who have a parabola dish in their compound.

“The question is do we just allow it like that? I don’t think that is socially appropriate for us,”

he said when asked by the media after officiating at the Packet One Networks (Malaysia) Sdn Bhd (P1) launch of its 4G high speed broadband services here yesterday.

Deputy Chief Minister Datuk Dr Yee Moh Chai had voiced out his objection when more than 190 parabolic satellite dishes were seized by the Customs Department in Sabah last year.

Yee had said that prohibiting the use of parabolic satellite dishes was ridiculous as there should be no restriction to access of information.

When he was asked to comment on this issue, Salang said it was a tricky question and the people should look at the law regarding parabolic dishes and whether the use of parabolic dishes would increase the penetration rate of broadband.

“I don’t think that is related (to broadband penetration).

“That is another sector regulated by the ministry.”

He pointed out that there were thousands of households with parabolic dishes in Sabah and Sarawak and the proper thing to do was to apply for a license.

“It is not true that there is a ban (on parabolic dishes).

“It’s like if you want to keep a dog, you have to obtain a licence. That’s how it works.”

Salang also wondered if Yee had discussed the issue with his minister Datuk Seri Utama Dr Rais Yatim.

“I would have imagined that he would have talked to the minister rather than discussing it in the press,” he said.

by Chok Sim Yee

----------------

Coverage not reason for Sabah’s low broadband penetration

33 ulasan:

 1. Sebenar tidak haram tapi yang salah tidak mempunyai lesen untuk penggunaan ini.

  BalasPadam
  Balasan
  1. Don't you think it is contradicting Yee's statement?

   Padam
 2. Terjawab sudah yang mana penggunaan Parabola ini tidak haram di Malaysia tapi yang salah tidak mempunyai lesen penggunaannya. Jadi sesiapa yang ingin pasang parabola boleh tapi perlu mendaftar lesen untuk perkara tersebut.

  BalasPadam
  Balasan
  1. Namun hal ini harus diperjelaskan agar tiada lagi perselisihan faham.

   Padam
 3. betul, pemilik perlu mendapatkan lesen untuk memasang parabola..

  BalasPadam
  Balasan
  1. Lesen memang penting tapi masalahnya Yee telah kemukakan usul ini dulu tapi ditolak.

   Padam
 4. setuju, larangan memiliki parabola ini tidak masuk akal kerana tidak harus ada sekatan untuk mengakses maklumat.

  BalasPadam
 5. so, those households with parabolic dishes, please make sure you have applied for a license

  BalasPadam
 6. you have been warned...

  BalasPadam
 7. yes, that’s how it works...

  BalasPadam
 8. How expensive is the installation process?

  BalasPadam
 9. There is need for the acquisition of legal license.

  BalasPadam
 10. It doesn't seem illegal in any way.

  BalasPadam
 11. I wonder how it really work?

  BalasPadam
 12. Well we all have to be careful.

  BalasPadam
 13. Timbalan Ketua Menteri, Datuk Dr Yee Moh Chai berkata daripada undian yang dibuat melalui internet, hampir 99 peratus undian setuju terhadap perkara berkenaan.(penghujung tahun 2011)

  BalasPadam
 14. Jabatan Kastam Diraja Malaysia (JKDM) Sabah merampas 90 set parabola dalam satu serbuan di sebuah rumah tidak bernombor di Jalan Masak, dekat sini baru-baru ini.

  Timbalan Pengarah Kastam Negeri Sabah, Hamzah Sundang berkata hasil maklumat orang awam, sepasukan pegawai penguat kuasa kastam Keningau yang diketuai Micheal Asik menyerbu rumah berkenaan pada 11.30 pagi.

  "Hasil serbuan, pihak kastam merampas cakera parabola itu dengan anggaran harga termasuk cukai RM150,000, dan mengikut harga pasaran set parabola yang dirampas itu boleh mencecah RM225,000," katanya dalam kenyataan di sini hari ini.-Jun 2012,Bernama

  BalasPadam
  Balasan
  1. Fuhyoo banyaknya peminat parabola. Lepas ni kalau tak nak dirampas parabola tu applylah lesen.

   Padam
 15. Kementerian Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan sedang menyediakan kertas kerja mengenai cadangan penggunaan cakera parabola di kalangan individu terutama di Sabah dan Sarawak. Ketua Setiausaha KPKK Datuk Seri Kamaruddin Siaraf, berkata kementerian itu bersama Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia (SKMM) akan mengambil kira pandangan semua pihak berhubung isu itu sebelum dikemukakan kepada Kabinet untuk memutuskannya.

  BalasPadam
  Balasan
  1. Baguslah, kita tunggu dan lihat sajlaah apa keputusannya nanti.

   Padam
 16. kalau banding Astro dan parabola, pasti lebih ramai yang pilih parabola sebab kosnya dan liputan saluran yang boleh diperolehi.

  BalasPadam
  Balasan
  1. Jadi lepas ni Astro boleh lah kurangkan kadar bayaran tu. Mahal sangat:P

   Padam
  2. Parabolic satellite is better because you don't have to pay for it and the most important thing, it has never lie to the people, in rural areas!

   Padam
 17. kerajaan tidak benarkan penggunaan parabola di Malaysia antara sebabnya adalah :Golongan muda yang mudah terpengaruh apabila menonton siaran televisyen yang mengandungi unsur lucah dan siaran yang berbentuk hasutan.

  BalasPadam
  Balasan
  1. kalau mcm tu pandangan saudara, adalah lebih baik internet juga diharamkan kerana kandungan internet lebih teruk dari parabola...buka mata sikit la bro bila berhujah

   Padam
 18. Na ambilah lah lesen baru pasang parabola:)

  BalasPadam
 19. Saya suka parabola tapi itu sajalah mahu hati-hati dengan siarannya. Ada yang tak sesuai dengan culture kita.

  BalasPadam
 20. Rais shouldn't be the minister of communication.

  BalasPadam
 21. owh.. macam tu.. so siapa2 pemilik yang masih belum ambil lesen tu, ambil la lesen cepat2.. jangan tunggu kena tangkap..

  BalasPadam
 22. NARONGCHAI: SAYA SEBAGAI RAKYAT MALAYSIA SANGAT BERSETUJU SEKIRANYA KERAJAAN MALAYSIA MEMBENARKAN RAKYAT SATU MALAYSIA MENGGUNAKAN PARABOLA ANTARABANGSA SEPERTI NEGARA-NEGARA LAIN.RAKYAT MALAYSIA INGIN JUGA MELIHAT SIARAN DARI LUAR NEGARA.SAYA HARAP AGAR KERAJAAN MALAYSIA DAPAT MEMBERI KELONGGARAN KEPADA RAKYAT MALAYSIA MEGGUNAKAN PARABOLA SEPERTI NEGARA-NEGARA LAIN.INI LAMAN WEB SAYA WWW.CINRAI.BLOGSPOT.COM

  BalasPadam
 23. Bajet 2013: Sabah tidak dipinggirkan

  Di bawah Program Transformasi Bandar atau UTP, Kerajaan telah melancarkan 2 Pusat Transformasi Bandar atau UTC iaitu di Melaka dan Kuala Lumpur. Terkini, UTC KL telah menerima purata seramai 4,000 orang sehari. Pelaksanaan UTC akan diperhebatkan dan dilaksanakan secara berperingkat di 6 bandar utama, iaitu Alor Setar, Kuantan, Ipoh, Johor Bahru, Kota Kinabalu dan Kuching.

  Di luar bandar, Kerajaan telah membuka Pusat Transformasi Luar Bandar atau RTC di Gopeng, Perak dan Wakaf Che Yeh, Kelantan bagi menyediakan sebuah pusat integrasi perkhidmatan meliputi pengumpulan, pemprosesan dan pengedaran hasil pengeluaran pertanian, perbankan dan insurans, khidmat nasihat perniagaan, latihan dan kemahiran, klinik serta ruang niaga. Berdasarkan manfaat yang diterima, Kerajaan akan terus memperluaskan RTC ke Melaka, Johor, Pahang, Sabah dan Sarawak.

  Bajet 2013: Sabah tidak dipinggirkan

  BalasPadam
 24. SAYA BERHARAP AGAR KEMENTERIAN PENERANGAN DAN KOMUNIKASI DAPAT MEMBERI PELUANG KEPADA RAKYAT SATU MALAYSIA MENGGUNAKAN PARABOLA SEPERTI RAKYAT NEGARA LAIN.SEPATUTNYA KERAJAAN MALAYSIA MEMBERI KEBABASAN KEPADA RAKYAT MALAYSIA.

  BalasPadam
 25. Urus Tadbir Kerajaan BN Sabah Sudah Cukup Baik

  Dalam laporan terbaru untuk tahun 2011, Ketua Audit Negara telah menganugerahkan ulasan "sangat baik" hanya kepada negeri Sarawak. Sementara itu, Sabah pula terus mengekalkan status kedua terbaik iaitu "baik" dari tahun-tahun sebelum ini.

  Akaun-akaun dana disatukan untuk 2011 bagi kerajaan-kerajaan negeri Sabah dan Sarawak adalah yang paling tinggi dalam kalangan negeri-negeri di Malaysia, iaitu RM18.5 bilion untuk Sarawak dan RM2.66 bilion untuk Sabah. Manakala, Selangor jatuh di tempat ketiga dengan RM1.94 bilion sementara Pulau Pinang pula pada tempat keempat dengan RM1.13 bilion.

  Sekiranya kita melihat kepada statistik pendapatan negeri untuk tahun 2011, Sarawak menduduki tempat pertama dengan RM6.6 bilion, diikuti oleh Sabah pada tempat kedua dengan RM4.4 bilion, Selangor di tempat keempat dengan RM1.6 bilion dan Pulaiu Pinang di tempat ketujuh dengan RM602 juta.

  BalasPadam